#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Україна безлюдна: закинуті місця для красивого усамітнення

У фільмі «Паперові міста» (2015) героїня Кари Делевінь кидає все аби втекти в «місто», де буде єдиною мешканкою. А як же часто мешканцям міст хочеться усамітнитись подалі від цивілізації! В цій статті ми зібрали цікаві покинуті місця України – місця, колись повні життя, а тепер покинуті, але не порожні. Українські «паперові міста», на відміну від американських, зникають з мап, але лишаються насправді: хоч і безлюдними, але все одно красивими.

Бакота

Українська Атлантида

Неподалік Кам’янця-Подільського Хмельницької області розкидалось село Бакота. Історія села починалась у ХІІ-ХІІІ століттях і пам’ятає замок, капища, і навіть (за переказами) кам’яний відбиток стопи Будди, похований на дні річки. Тут є свій особливий мікроклімат – через те, що річку і узбережжя захищають гори, тут так само тепло, як у Ялті. В 1981 році село було затоплене через будівництво Новодністровської ГЕС. Втім, місцина лишається надзвичайно затишною та живописною, а береги пам’ятають і оберігають історію місця.

Велич Карпат 2480 грн/ 5 днів

бакота українська атлантида

А Рапунцель-то з Червонограду!

В червоних піщаних ґрунтах Тернопільської області є закинутий замок з багатою історією. З ХІІІ століття місто переходило з рук в руки – від литовського князя Ольгерда до поляка Казимира Великого, від Даниловичів, які побудували укріплений замок, до Османської імперії. З тих пір почалося поступове згасання життя в місті, яке остаточно зникло з карт після Другої світової війни (і після того, як палац розібрали для будівництва свиноферми в сусідньому селі). Нині від старовинного палацу лишилося дві казкові вежі – зовсім як у казці про Рапунцель – і трохи руїн, які все ж зберігають в собі дух часу.

червоноград замок

Тараканівський форт – між двома імперіями

«Найсвіжіша» в списку фортифікаційна споруда – Тараканівський форт (Рівненщина). Нині абсолютно занедбана і трохи містична місцина під час третього поділу Польщі мала розділяти Російську і Австрійську імперії. Пізніше, коли в СРСР хотіли зберігати в споруді продукти, виявилось, що там занадто висока вологість і їжу там зберігати не можна. Ба більше – там не можна було зберігати навіть тракторні деталі, тож, не знайшовши йому «господарського» використання, про форт забули. Але саме завдяки підвищеній вологості стіни споруди поросли зеленню, тож з часом споруда, яка не знала реконструкцій, дедалі більше нагадує шматочок Ірландії в Україні.

таракановский форт

Овдієвка – село без людей

Лише 15 кілометрів від районного центру Лохвиця (Полтавщина), а село перетворилося на руїни. Тут не траплялося трагедій, як у Прип’яті – просто молодь покинула домівку, а старші люди вже дожили свого віку. Таких сіл в Україні вистачає: похилені і зруйновані часом стіни, пророслі у кімнатах колишніх спалень яблуні… Такі місця дозволять здуматися про своє життя і минущість усього, що здається важливим. Інколи спостереження занепаду – найкраща мотивація, отож, поки в Овдіївці ще лишається щось створене людьми, варто поглянути на те, як природа без жалю забирає своє.

овдієвка покинуте село

Космічна Черкащина

На Черкащині планували звести Чигиринську гідроелектростанцію. ГЕС не звели, можливо, – на краще. Але встигли побудувати міні-інфраструктуру – квартирки для робітників, які мали зводити станцію та деякі господарські будівлі. Ще недавно село з космічною назвою «Орбіта» було зовсім безлюдним. Нині там можна дешево придбати житло, тож там почали поселятися відчайдухи, які втекли із зони АТО і просто не мають іншого вибору. Однак селище досі зіяє перспективою, яку так і не змогли втілити в життя. Можливо, селище зможе ожити і переродитися. Але якщо ви хочете поблукати в пошуках нових думок і футуристичних пейзажів – завітайте в Орбіту.

село орбіта

Іноді просто життєво необхідно зробити паузу, зануритися у власні думки, лишитися наодинці з природою. Перш ніж купувати квиток на Балі чи в Тибет – спробуйте віднайти душевний спокій в українських пейзажах. Обіцяємо, ви не пошкодуєте!

Автор: Катерина Серко

Переглядів (28142 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close