#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Чому стрілки на Олімпійських іграх хочуть виглядати, як кіборги

Нещодавно на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро, на майданчик, з пістолетом в руці ,вийшов Сергій Куліш, що займається кульовою стрільбою. Він, до речі, приніс нашій країні першу срібну медаль на цих Олімпійських іграх. Мене вразив його зовнішній вигляд, насамперед окуляри, наче зняті прямо з кіборга Борга з фільму «Зоряний шлях». Я вирішив побільше про них дізнатись і з’ясувати, чому стрілки в усьому світі їх одягають.

Маловідомі олімпійські види спорту найчастіше мають маловідоме обладнання, а окуляри для стрільби – взагалі один з найбільш дивних елементів промислового дизайну, які можна знайти на Олімпіаді. Однак, зараз на Іграх вони є цілком звичайною річчю і ними користуються майже всі. А причина в тому, що ключ до влучної стрільби полягає не в зосередженості на цілі, а у відрегулюванні переднього і заднього прицілу вогнепальної зброї. А вже здатність уразити ціль залежить від вміння правильно прицілитися. Це інколи складніше, ніж здається, але окуляри для стрільби полегшують цей процес завдяки хитрому оптичному трюку.

кіборги

Всі ці оптичні аксесуари виглядають складними, тому що такими вони і є. Окуляри для стрільби можна налаштовувати нескінченно, наприклад, пара від швейцарського виробника Champion’s Choice складається приблизно зі 100 різних деталей. Проте, навіть найскладніше обладнання, зазвичай, включає в себе три основних компоненти: лінзу, механічну діафрагму і декілька наочників, які звисають з рами, як бусини на браслеті.

лінзи оптичне обладнання

Лінзи можна використовувати для прицілу, але насправді вони мають інакше призначення. В стані спокою оку простіше сфокусуватися на віддаленому об’єкті, ніж на тому, що знаходиться прямо під рукою. Фокусування на об’єкті, що знаходиться на передньому плані, вимагає зусиль і може призвести до перевтоми очей. Навіть невелике посилення, за рахунок лінзи (+0,50 діоптрії), може допомогти стрілку сфокусуватися на прицілах і утримати свою увагу навіть тоді, коли він цілиться у віддалену мішень.

Однак лінзи являють собою компроміс: коли фокус зброї стає чіткіше, ціль може стати розмитою. Тоді в нагоді будуть наочники і механічні діафрагми.

окуляри для стрільби

Треба пам’ятати, що наше око дуже схоже на об’єктив камери. Якби замість пістолета у вас була камера, то сфокусуватися на цілі було б не складніше, ніж звузити апертуру лінз. Це збільшило б діапазон відстаней, на яких об’єкт буде знаходитися в фокусі (у фотографів для цього є поняття «глибина поля різкості»). Велика глибина поля різкості означає, що ви можете одночасно утримувати у фокусі ціль  на 10 метрів від вас і обидва приціли, які знаходяться на відстані витягнутої руки.

Стрілець зазвичай вставляє механічну діафрагму прямо позаду лінз. Це дозволяє йому контролювати глибину поля різкості свого зору. Підкручуючи діафрагму, він звужує апертуру і знижує кількість світла, що потрапляє в око, таким чином ціль і обидва приціли знаходяться в кращому фокусі, ніж якби він не користувався окулярами. А це тому, що чим менше світла ви отримуєте, тим краще у вас глибина поля зору.

стрільці на олімпійських іграх

Наочники служать для тієї ж мети: вони зменшують кількість світла, що потрапляє на зіницю стрілка. Однак, непрозорі пластикові пластинки також призначені, щоб приховати рух інших стрільців та інші відволікаючі фактори.

Здається, що в цьому немає ніякої необхідності? Це не так. На такому високому рівні змагань, спортсмени намагаються роздобути будь-яку перевагу, навіть, якщо це перетворює їх на кіборгів.

Автор: Юрій Юрійович, Харків

Переглядів (11360 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close