#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Перестаньте хвалитися тим, що ще не зроблено

Нікому не кажіть про покупку, яку збираєтеся зробити. Не розказуйте друзям про статтю, яку пишете або збираєтеся написати. Не анонсуйте програму, яка знаходиться на стадії ідеї або вже в процесі розробки. Тримайте в таємниці свої плани на майбутнє. Будьте партизаном щодо того, що збираєтеся зробити. Ви робите підніжку самі собі, розкриваючи свої карти завчасно. Вихваляння незавершеними справами загрожує повним провалом!

Кожен з нас був у ситуації, коли в голові народжується чудова ідея, що запалює зсередини. Ідея, яку хочеться обов’язково втілити в реальність своїми силами. Кінцевий результат привабливий для нас, перешкод не видно – берись і роби! Бажання буває настільки пекучим, що відразу виникає прагнення поділитися цією думкою з оточуючими. Нам хочеться розповісти про свої плани і змалювати задумане у всіх подробицях друзям і знайомим. Нам цікаво побачити реакцію людей, але тут таїться найпоширеніша помилка, яку люди допускають знову і знову – марнославство.

Марнославство може приймати різні обличчя. Воно може маскуватися в формі бажання почути думку оточуючих про ваш задум. Іноді марнославство ховається за маскою пошуку порад та ідей щодо реалізації бажаної мети. Марнославство різноманітне у своїх проявах і люди, що дають йому волю, спотикаються на рівному місці. Найпоширеніша форма марнославства – це хвастощі в кредит. Ви хвалитеся незавершеними справами і дуже велика ймовірність того, що мета так і не буде досягнута.

Згадайте ситуацію, коли ви розповідали про свої плани друзям, а потім не виконували обіцянки. Ви або починали щось робити, але в підсумку пропадав інтерес, або взагалі не приступали до того, про що так мальовничо розповідали оточуючим. В результаті ми, швидше за все, звинувачуємо себе за те, що розповіли про свої плани. Скільки чудових ідей так і залишилися всього лише ідеями! А причиною цього є банальне людське марнославство.

Дана стаття покликана пояснити внутрішні процеси, що відбуваються в людині, яка хвалиться в кредит. Вона дасть вам вичерпні пояснення і рекомендації щодо того, як доводити задуману справу до переможного кінця. Ви усвідомите причини, що стали перешкодою вашої мотивації і зрозумієте, чому інтерес до чудової ідеї «раптово» згас.

Особливості роботи мозку

Одного разу вчені, які вивчали роботу головного мозку, зробили вражаюче відкриття: мозок практично не розрізняє фізичні рухи від уявних. Коли людина думає, як виконати рух, її моторна кора активізується, як ніби вона і справді рухалася! Це можна легко продемонструвати за допомогою відповідної апаратури. Якщо ми присідаємо або ж візуалізуємо цей процес, не здійснюючи реальних фізичних дій, електроенцефалограма мозку показує активність одних і тих же зон. Той же ефект спостерігається, коли людина «прокручує» в голові музику, яку чула раніше. Незважаючи на те, що в даний момент вона знаходиться в повній тиші, апаратура показує активність зон мозку, відповідальних за реальне прослуховування музики.

Спортивні тренери раніше за інших зрозуміли, що чітко уявляти і робити – це майже одне і те ж. Тобто, якщо ви граєте в футбол, то можете значно поліпшити свої рухи, просто включивши в тренування техніку візуалізації. Не секрет, що професійні спортсмени, які претендують на золото, проводять багато часу, чітко уявляючи кожен свій рух.

Висновок перший: Мозок не бачить різниці, хвалиться людина вже завершеною справою або справою, яку ще не доведено до кінця.

До чого це призводить? Коли до нас приходить ідея, мозок сприймає її як незавершену і людина відчуває бажання досягти її. Якщо у нас немає фотоапарата, який ми хочемо купити, для мозку це є незаперечним фактом. Фотоапарата немає. Ми не тримаємо його в руках, ми не фотографуємо. Нам треба добряче попрацювати цього місяця, щоб заробити грошей. Але що відбувається, коли ми розповідаємо друзям про свій намір придбати конкретний фотоапарат, конкретної моделі? Мозок автоматично починає візуалізувати те, як ми приходимо в магазин і купуємо його. Або ж ми починаємо уявляти, що фотоапарат у нас вже є.

Ми хвалимося фотоапаратом, ніби він уже є в наявності. Мозок сприймає це буквально. Якщо хвалимось – значить є. А якщо фотоапарат придбаний, то навіщо напружуватися і заробляти на нього гроші? Якщо ви розповідаєте друзям, що збираєтеся написати комп’ютерну гру, будьте впевнені, що мозок сприймає, ніби гра вже готова. Навіщо напружуватися і програмувати, якщо гра завершена? Мозок не бачить сенсу в мотивуванні людини.

Відразу хочу обмовитися. Є велика різниця між візуалізацією кінцевої мети і візуалізацією мети в момент марнославства. У першому випадку ви програмуєте свідомість і підсвідомість на виконання поставленого завдання і даєте чітку картину пункту призначення. У другому випадку ви ділитеся вже доконаним фактом з друзями – саме так сприймає це наш мозок. Навмисно візуалізувати кінцеву мету необхідно для того, щоб дійсно її досягти. Хто не знає кінцевої точки руху, той ніколи її не досягне.

Енергія марнославства – потужна природна сила. Використовуйте її!

Припустимо, у вас виникла ідея нового бізнесу. Будь-то відкриття незвичайної книгарні або створення цікавого Інтернет-проекту. Що завгодно. Як тільки ми подумали про кінцеву мету, відразу ж виникає особлива емоція – бажання втілити ідею в реальність. В рамках даної статті, для спрощення, назвемо цю емоцію особливим видом енергії – енергією мотивації.

Енергія мотивації виділяється ресурсами організму за запитом. Як тільки нам захотілося досягти мети, з’являється необхідна кількість енергії для її втілення. Щоб домогтися бажаного результату, нам необхідно використовувати всі сто відсотків виділеної енергії, не менше.

В даному випадку, емоція бажання завершити справу і є та сама мотивація. Це паливо, яким організм наповнив наші баки, щоб ми доїхали до пункту призначення. Паливо, необхідне для конкретних фізичних і розумових дій. Але як ми розпоряджаємося ним? Бажання досягти мети, часом, буває наскільки пекучим, що ми неодмінно хочемо поділитися з оточуючими. Ми хочемо побачити здивування і захоплення в очах тих, з ким ділимося. Ми поспішаємо скоріше розповісти про свої плани. І що в результаті? Швидкоплинне задоволення. Як часто вам вдається піднятися в очах друзів, розповівши їм про те, чого ще не існує? Навряд чи вас хтось похвалить.

Отже, спочатку у нас є 100% необхідної енергії мотивації. Ми прийшли до одного Івана і розповіли про те, що збираємося відкрити незвичайний Інтернет-магазин. Відніміть 10% від виділеного палива. Тепер ви прийшли до товариша Васі і описали йому у всіх подробицях свою ідею. Відніміть ще 10%, а краще всі 20%. Потім ви розповіли колегам по роботі, що вільний час збираєтеся присвятити новому задуму. Відніміть ще 20%. Розповіли подрузі Маші? Знову зробіть відповідні обчислення. Скільки відсотків палива мотивації залишилося в підсумку? 30? 5? -60?

Справа в тому, що нам потрібні всі 100%! Ми не доїдемо до кінцевого пункту, у нас не вистачить бензину. Але якщо ви вже витратили половину виділеного палива? Ви відчуваєте втрату інтересу. Ви зупинилися на півдорозі. Тепер або ви відмовитеся від мети, або будете чекати, і накопичувати паливо знову. Сумно, враховуючи той факт, що ви вже розповіли знайомим про своє бажання обов’язково закінчити цей триклятий Інтернет-магазин.

Висновок другий: Використовуйте бажання похвалитися для досягнення мети.

Стисніть зуби і наберіть в рот води! Нехай бажання похвалитися штовхає вас вперед! Саме воно рухає нас до досягнення, підливаючи палива у вогонь. Ви бажаєте, щоб оточуючі скоріше побачили ваш шедевр, тому починаєте робити все можливе, щоб це дійсно відбулося швидше. Мовчіть як партизани під час Другої світової. Це ваші козирі. Перестаньте витрачати даремно безцінне паливо. Спілкуйтеся з друзями, як ні в чому не бувало, ніби вам нема про що їм розповідати. Власне, по суті, так воно і є!

Таким чином, ми вбиваємо двох зайців. По-перше, ми не розтрачуємо даремно енергію мотивації, а по-друге, навіть якщо ми і зупинимося на півдорозі, про це ніхто не дізнається.

Зверніть увагу, по-справжньому плідні люди не діляться своїми планами. Вони дивують нас, коли показують кінцевий результат. Ми відчуваємо повагу до тих, хто кілька місяців мовчки робив шедевр. Все вірно. Такі люди дійсно заслуговують на повагу і викликають захоплення. А вони, в свою чергу, домагаються чудових результатів лише тому, що не піддаються бажанням розпатякувати власну мотивацію.

Підведемо підсумки:

1. Мозок не відчуває різниці, ділитеся ви реальними досягненнями або ж своїми планами на майбутнє. Коли ви розповідаєте про кінцеву мету, мозок автоматично ставить галочку «мета досягнута». Доведено вченими, перевірено електронікою.

2. Не плутайте навмисну візуалізацію кінцевої мети і автоматичну візуалізацію, яка виникає, коли ви ділитеся планами на майбутнє.

Це дві різні речі. Навмисну візуалізацію можна і потрібно використовувати в повсякденному житті. Вона дає команди нашій підсвідомості, а та, у свою чергу, обов’язково знаходить шляхи для реалізації задуманого.

3. Коли ми ставимо перед собою мету, нам дається необхідна кількість палива для її досягнення. Паливо це наскільки потужне, що прагне реалізувати себе будь-яким доступним способом. Не дозволяйте йому реалізуватися тільки в розмовах з оточуючими.

Переглядів (1874 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close