#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Помилки при управлінні особистими фінансами

Уміння грамотно розпоряджатися грошима – особливо цінна якість в умовах фінансової кризи, коли купівельна спроможність населення скорочується, інфляція росте, а курси валют абсолютно непередбачувані. Нижче представлені поширені помилки в грошових питаннях і поради фахівців з фінансового планування, як навчитися правильно управляти власними фінансами.

Не вести бюджет

Бюджет – взагалі найголовніше, що є в фінансовому плануванні. Тому особливо важливо бути уважним при його складанні. Для початку варто скласти власний бюджет на найближчий місяць, а через якийсь час – зайнятися річним.

За основу візьміть ваш місячний заробіток, відніміть з нього такі регулярні витрати, як оплата житла, витрати на транспорт, потім виділіть 20-30% на заощадження або оплату кредиту, іпотеки. Решту можна витратити на життя – походи в ресторан, розваги і т. д. Якщо ви боїтеся, що можете витратити занадто багато, обмежте себе в щотижневих витратах певною сумою в готівці.

Не відкладати гроші на непередбачені витрати

Коли люди беруть в борг, вони думають, що повинні повернути його якомога швидше, і віддають на його погашення все, що заробляють. Але це не зовсім раціонально. Якщо у вас немає «заначки» на чорний день, то в разі непередбаченої ситуації (наприклад, терміновий ремонт машини) вам доведеться платити кредитною карткою або залазити в нові борги.
Після кожної зарплати відкладайте $ 50-100. Майте на рахунку як мінімум $ 1000. на випадок несподіваних витрат. І поступово збільшуйте цю «подушку безпеки» до суми, яка дорівнює вашому доходу за три-шість місяців.

Не залишати заповіту

Якщо у вас є діти, якщо у вас є житло в спільному володінні, якщо ви є власником бізнесу, то у вас повинен бути заповіт. Інакше в майбутньому, коли постане питання про спадкування, можуть виникнути конфліктні ситуації. Тому варто скласти заповіт, навіть якщо до виходу на пенсію вам ще далеко. І обов’язково при цьому користуйтеся послугами хорошого адвоката.

Не робити страховку на випадок втрати працездатності

Люди не люблять думати про смерть і хвороби, це зрозуміло. А ті, хто замислюється про це, вважають, що найгірше, що може чекати попереду, – це раптова смерть, тому найчастіше страхують життя. Але важливіше брати до уваги більш ймовірний сценарій, а саме нездатність заробляти гроші. Обов’язково зробіть повну страховку життя і здоров’я. Якщо у вас вже є така страховка, уважно вивчіть умови страхування, щоб в договорі були передбачені варіанти на різні випадки життя. І звичайно, будемо сподіватися, що ця страховка вам ніколи не знадобиться.

Не страхувати своє життя

Дуже важливо страхувати життя, якщо у вас є малолітні діти або літні батьки, про яких крім вас ніхто не зможе піклуватися. Подивіться різні варіанти страховок, щоб не переплачувати за договір. Можливо, вам буде досить страховки з покриттям періоду від 5 до 30 років, тобто того часу, коли діти ще знаходяться на утриманні. Вивчіть пропозиції різних страхових компаній. Скористайтеся послугами експерта з фінансового планування – він може запропонувати оптимальний варіант страховки.

Використовувати поради експерта з інвестицій для фінансового планування

Експерт з особистих інвестицій може допомогти в питаннях вкладення грошей, але він не завжди в змозі побачити повну картину вашого фінансового стану. Так, він не повинен знати, чи є у вас кошти для додаткових довгострокових інвестицій і чи достатньо ви відклали на непередбачені витрати. До того ж експерт з інвестицій також не зможе порадити, яку страховку краще вибрати і в якому банку відкрити рахунок.

Думати тільки про прибуток при інвестиціях

Зазвичай коли люди планують робити інвестиції, вони думають тільки про прибуток і не замислюються, що можливі втрати. Іноді люди не роблять елементарних математичних розрахунків. Наприклад, забувають, що якщо в один рік вони втратили 50%, а на наступний рік отримали 50% прибутку, то вони не повернулися в точку відліку, а втратили 25% заощаджень. Тому думайте про наслідки. Готуйтеся до будь-яких варіантів. І звичайно, розумніше вкладати гроші в кілька різних об’єктів для інвестицій.

Вірити рейтингам і прогнозами

Люди зазвичай шукають швидкі способи для прийняття рішення. Всі люблять покладатися на рейтинги або читати прогнози експертів. Але в сучасному світі все дуже швидко змінюється. А сьогоднішні експерти і рейтинги в один день можуть повністю змінитися. Тому не чекайте, що інвестиції в наступному році поведуться так само, як і в минулому. Інвестори заробляють набагато менше своїх фондів, тому що вони купують цінні папери на піку, а саме в цей момент починається зазвичай спад.

Не оплачувати вчасно борги по кредитній карті

Часто при використанні кредитної картки люди з більшою легкістю роблять запропоновані банком мінімальні платежі (зазвичай це 10% від всієї суми заборгованості), живлячи себе ілюзіями, що вони розрахувалися з банком. А потім через кілька місяців з подивом виявляють величезну суму заборгованості на карті, адже на додачу до скопилася за довгий період цифрі основного боргу, на неї розрахували відсотки, які в кредитних картах є найвищими відсотками для кредитів. Тому оплачуйте всю суму боргу по кожній виписці в термін, передбачений вашим банком, а не тільки її частину.

Мати ліміт на кредитній карті, що перевершує щомісячний дохід

Якщо кредитна карта дає нам можливість скористатися сумою вище нашої зарплати, ми можемо піддатися спокусі і витратити більше, ніж насправді можемо собі дозволити. Несвоєчасні виплати заборгованості по кредитній карті можуть привести до великих відсоткам. У зв’язку з цим зверніться до свого банку і попросіть знизити ліміт на вашу кредитну картку.

Переглядів (1989 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close