#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Чому люди змінюють професію і диплом?

Людина вибирає майбутню професію під впливом навколишнього соціуму і власних уподобань, що сягають корінням в дитинство. До того ж позначається сімейне спадкування схильності до певної діяльності. Син завзятого мисливця, ймовірно, обере «лісничий» факультет і професію лысника, а дочка педіатра, швидше, забажає лікувати дітей, отримавши диплом медінституту. Але іноді вибір диктується відсутністю альтернативи і можливості профорієнтування.

Мотиваційним фактором виступають фінансові труднощі в сім’ї, що підлягають ліквідації після отримання диплома високооплачуваною спеціальності. А ще частіше абітурієнти кидаються туди, де легше здати вступні іспити. Професійно не орієнтований 17-річний підліток ще сам не знає, чого хоче. Наслідком стає невірний вибір ВНЗ, п’ятирічне «відбування» студентства, і в підсумку отримуємо роздратованого «фахівця» з тужливими очима. Досить часто після такої освіти студенти йдуть влаштовуватися на цікаву роботу в абсолютно в іншій сфері і їм доводитися купувати дипломи.

Шкільний «атестат зрілості» не гарантує зрілість

У певному сенсі альтернативою описаною схемою вибору, стає попередній вступ до коледжу. Де нарівні з придбанням «проміжної» спеціальності, можна продовжити виявлення своїх професійних нахилів. Накопичення досвіду в реальному житті, розширення кругозору приведуть до усвідомлення потреби та доданих до неї здібностей. Іноді на пошуки свого «Я» йде кілька років, іноді – життя …

У пошуках себе люди змінюють рутинне життя і отримують ще один диплом, набуваючи нову перспективу. Психологи рекомендують влаштовувати подібну «струс» організму кожні 5-7 років. Ймовірно, вони мають рацію, однак процес вимагає проходження певним принципам, один з яких співзвучний гіпократівського – «не нашкодь». Основною рисою характеру повинна стати пошукова активність. Передбачається відвідування тренінгів, курсів, екскурсій, цікавих для ВНЗ і вивчення ринку праці.

Вік живи – вік розвивайся в пошуку себе

Не будуть зайвими бесіди з профконсультантом і психологом. Адже крім зовнішнього пошуку, непогано заглянути і «всередину» себе. Це дозволить усвідомити свої цілі, інтереси і бажання. Пошукайте в собі «дарування» і можливість його застосувати пропорційно розумовим та фізичним здібностям. Визначте, наскільки ваш зміст відповідає потребам суспільства в вас, як у «кадровій одиниці». Підвищуйте свою цінність, розвиваючись в напрямку затребуваною спеціалізації.

З роками можливий перегляд пріоритетів і певних цінностей. Те, до чого ви прагнули спочатку – стане вторинним. Самоаналіз і вибудовування шкали цінностей дадуть вам шанс знайти справжнє покликання. Тому помилки молодості часто змушують зрілих, нібито людей що визначилися, починати все спочатку. Вони відновлюють «студентство», отримують вистраждану професію, а з цим – і частку щастя. Багато «модернізують» себе, розвиваючи засвоєні навички та здібності.

Переглядів (1535 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close