#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

3 випадковості, що привели до великих медичних відкриттів:

1. Проказа лікується наркотиком, який є причиною вроджених дефектів

Проказа — інфекційна хвороба з хронічним перебігом, спричинена мікобактеріями лепри. Хвороба робить людину схожою на зомбі: плоть відходить від кісток, пацієнт відчуває жахливий біль, втрату сну. У 1984 році доктор Яків Шескін займався лікуванням пацієнта, хворого на проказу. Незважаючи на те, що в ті часи було прийнято лікувати проказу алкоголем, він вирішив піти іншим шляхом і дав пацієнту заспокійливий засіб талідомід, що на той час був забороненим для лікування препаратом. Причина, по якій лікар зважився на такий крок незрозуміла. Так чи інакше, після трьох днів застосування талідоміду, стан пацієнта значно покращився і його виразки практично зникли.
Шескін, проігнорувавши заборону на ліки, випадково натрапив на ефективний засіб лікування прокази, що широко застосовується в медицині і сьогодні.

2. Гастроентерологія була відкрита з цікавості

У 1822 році Алексіс Сен-Мартен отримав поранення в шлунок, у результаті чого там утворилась відкрита рана розміром з кулак. Доктор Вільям Бомонт, який взявся лікувати потерпілого, вирішив, користуючись нагодою, поспостерігати, що станеться з поміщеною в шлунок їжею. Він поклав у рану шматок курки, а через кілька годин помітив, що їжа стала наполовину перетравленою. Експеримент Бомонта призвів до вдосконалення розуміння механізмів роботи шлунку, а в подальшому і цілої травної системи організму, через що його сьогодні часто називають “Батьком Гастроентерології”.

3. Нейрофізіологія з’явилась після невдалої операції на мозку хворого епілепсією пацієнта

У 1933 році Генрі Молейсона, дев’ятирічного хлопчика, що відправився на прогулянку, збив велосипедист. Падіння виявилось настільки невдалим, що коштувало дитині нормального життя. Протягом майже 20 років його щодня супроводжували епілептичні припадки. У віці 27 років Молейсона прооперували, видаливши невеликі ділянки мозку в районі скронь, що були причиною його хвороби, але при цьому хірурги зачепили невелику ділянку гіпокампу. Технічно операція пройшла успішно, так як епілепсія була вилікувана, проте, після хірургічного втручання у пацієнта з’явився цікавий побічний ефект — Молейсон не зміг нічого запам’ятовувати. В результаті подальших досліджень було встановлено, що гіпокамп, який був пошкоджений у Молейсона, відповідає за перетворення короткочасної пам’яті в довготривалу. Це дало початок стрімкому розвитку нейрофізіології.

Переглядів (825 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close