#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Сором’язливі люди – найщедріші і надихаючі по природі

Якщо ви з тих, хто без будь-якої причини червоніє і відчуває себе ніяково у великих компаніях, у нас для вас просто чудова новина. Навіть дві! Перша: більшості оточуючих здається, що ви дуже надійна і доброзичлива людина. І друга: це їм не просто здається! Недавні дослідження підтвердили, що сором’язливі люди найщедріші і дійсно заслуговують довіри.

Ось що з цього приводу сказав один з учасників дослідження, доктор психології Метью Фейнберг:

Сором’язливість – ознака людей з добрим серцем. Наша робота доводить, що це дійсно дуже гарна якість, а не щось, з чим варто боротися.

Фейнберг впевнений, що сором’язливість може бути корисна як в бізнесі, так і в особистому житті. На роботі сором’язливі люди надихають на співпрацю інших, а після роботи збирають навколо себе маленьку компанію справжніх друзів.

Дослідження проходило в кілька етапів. Спершу добровольців попросили пригадати незручні моменти їхнього життя. Найчастіше вони згадували, як в громадському транспорті назвали вагітною жінку з надмірною вагою або переплутали недбало одягнену людину з бездомним. Всі розповіді були записані на відео, щоб потім, вивчивши міміку і жести добровольців, учені могли сказати, хто з них більш сором’язливий. Після цього піддослідним запропонували зіграти в «Диктатора». Це гра з досить простими правилами: кожен отримав по 10 лотерейних квитків, частину з яких повинен був залишити собі, а частину – роздати. Виявилося, що більш сором’язливі учасники дослідження роздали більше лотерейних квитків, що говорить про високий рівень щедрості.

В іншому експерименті підставний актор, опинившись в оточенні випробовуваних добровольців, в різних ситуаціях поводився або сором’язливо, або впевнено. Виявилося, що саме зі сором’язливою версією актора навколишні хотіли спілкуватися більше. Коли той вдавав, що ніяковіє, до нього тут же підходили за порадою або з простою розмовою.

Це дослідження остаточно довело, що природна сором’язливість – це зовсім не недолік, з яким потрібно боротися, а справжній скарб, яким потрібно дорожити. Після таких результатів вчені задумалися над іншим дослідженням, яке планують провести незабаром. Їм цікаво, чи означає це, що надмірно впевнені в собі люди вселяють недовіру. А ви як думаєте?

Переглядів (1471 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close