#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Як приймати складні рішення. правило 10-10-10

Не дарма бабусі люблять повторювати: «Ранок вечора мудріший.» Дійсно, існує така думка, що в будь-якій складній ситуації треба просто лягти спати. Однак про те, що робити, коли прокинешся – замовчується. Якщо вам необхідно прийняти непросте рішення, а ви перебуваєте в якійсь скруті, дотримуйтесь правила 10/10/10.

Легко втратити будь-яку надію, перебуваючи перед нерозв’язною на першій погляд дилемою. Розбираючи ситуацію по цеглинці, змінюючи свій настрій день у день, можна довести себе до болісної агонії. Можливо, найжахливішим ворогом в дозволі такого внутрішнього конфлікту є короткочасна емоція. Вона виступає в ролі вельми ненадійного радника. Коли люди діляться зробленими в їх житті найгіршими рішеннями, вони часто посилаються на те, що вибір був зроблений в нападі інстинктивних емоцій: гніву, пристрасті, страху, жадібності. Наше життя було б зовсім іншим, якби в ньому діяло «Ctrl + Z», що скасовувало б прийняті рішення.

Але ми – не раби свого настрою. Інстинктивні емоції мають властивість притуплятися або зовсім сходити нанівець. Тому народна мудрість рекомендує в разі, коли треба прийняти важливе рішення, краще йти спати. Хороша порада, до речі. Її не завадить взяти на замітку! Хоча для багатьох рішень одного сну недостатньо. Потрібна особлива стратегія. Один з ефективних інструментів, який ми хотіли б вам запропонувати, стратегію досягнення успіху на роботі і в житті від Сьюзі Уелч (Suzy Welch) – колишнього головного редактора Harvard Business Review, популярного автора, телекоментатора і журналіста. Вона називається 10/10/10 і має на увазі прийняття рішень крізь призму трьох різних часових рамок:

  • Як ви будете ставитися до цього через 10 хвилин?
  • Що будете думати про це рішення через 10 місяців?
  • Якою буде ваша реакція на це через 10 років?

Концентруючи свою увагу на цих термінах, ми дистанціюємося на деяку відстань від проблеми щодо прийняття нами важливого рішення. А тепер розглянемо дію цього правила на прикладі.

Ситуація: у Вероніки є хлопець Кирило. Вони зустрічаються вже 9 місяців, але їхні стосунки складно назвати ідеальними. Вероніка стверджує, що Кирило – чудова людина, і у багатьох відношеннях він саме той, кого вона шукала протягом усього життя. Однак вона сильно переживає, що їхні стосунки не просуваються вперед. Їй 30, вона хоче сім’ю і дітей. Нескінченної кількості часу на те, щоб розвивати відносини з Кирилом, якому під 40, у неї немає. За ці 9 місяців вона так і не зустрілася з дочкою Кирила від першого шлюбу, а в їх парі так і не прозвучало заповітного «Я люблю тебе» ні з того, ні з іншого боку.

Розлучення з дружиною було жахливим. Після цього Кирило вирішив уникати серйозних відносин. Крім того, він тримає дочку в стороні від свого особистого життя. Вероніка розуміє, що йому боляче, але їй теж прикро, що така важлива частина життя її коханого закрита для неї.

Вероніка знає, що Кирило не любить поспішати з прийняттям рішень. Але чи повинна вона в такому випадку сама зробити крок і сказати «Я люблю тебе» першою?

Дівчині порадили скористатися правилом 10/10/10, і ось що з цього вийшло. Вероніку попросили уявити, ніби прямо зараз вона повинна вирішити – чи зізнається Кирилу в коханні на вихідних чи ні.

Питання 1: Як ви поставитеся до цього рішення через 10 хвилин?

Відповідь: «Я думаю, я б переживала, але в той же час пишалася собою, що ризикнула і сказала це першою.»

Питання 2: Що б ви подумали про своє рішення, якби пройшло 10 місяців?

Відповідь: «Я не думаю, що буду шкодувати про це через 10 місяців. Ні не буду. Я щиро хочу, щоб все вийшло. Хто не ризикує, той не п’є шампанського! »

Питання 3: Як ви поставитеся до свого рішення через 10 років?

Відповідь: «Незалежно від того, як відреагує Кирило, через 10 років рішення зізнатися в любові першою навряд чи буде мати значення. До цього часу або ми будемо щасливі разом, або я буду перебувати у відносинах з кимось іншим.»

Зауважте, правило 10/10/10 працює! В результаті ми маємо досить просте рішення:

Вероніка повинна взяти на себе ініціативу. Вона буде пишатися собою, якщо зробить це, і щиро вірить, що не пошкодує про скоєне, навіть якщо з Кирилом підсумку нічого не вийде. Але без свідомого аналізу ситуації за правилом 10/10/10 прийняття важливого рішення здавалося їй вкрай складним. Короткострокові емоції – страх, нервозність і боязнь бути відкинутою – були відволікаючими і стримуючими факторами.

Що ж сталося з Веронікою після, – ймовірно, поцікавитеся ви. Вона все-таки сказала «Я люблю тебе» першою. Крім того, вона постаралася зробити все, щоб змінити ситуацію, і перестати відчувати себе в підвішеному стані. Кирило не зізнався їй у коханні. Але прогрес виявився на обличчя: він став ближчим до Вероніки. Дівчина вірить, що він любить її, що просто йому потрібно ще трохи часу, щоб подолати свій страх і зізнатися у взаємності почуттів. На її думку, шанси, що вони будуть разом, досягають 80%.

Правило 10/10/10 допомагає вам здобути перемогу на емоційному полі гри. Почуття, які ви відчуваєте зараз, в цю хвилину, здаються насиченими і різкими, а майбутнє – навпаки, розпливчастим. Тому емоції, які відчувають в реальності, завжди на першому плані. Стратегія 10/10/10 змушує змінити кут свого зору: розглянути момент в майбутньому (наприклад, через 10 місяців) з тієї ж точки, що ви дивитеся в сьогоденні.

Цей метод дозволяє представити ваші короткострокові емоції в перспективі. Йдеться зовсім не про те, що ви повинні ігнорувати їх. Найчастіше вони навіть допомагають отримати те, що ви бажаєте в тій чи іншій ситуації. Але ви не повинні дозволити емоціям взяти гору над вами.

Пам’ятати про контраст емоцій необхідно не тільки в житті, але і на роботі. Наприклад, якщо ви навмисно уникаєте серйозної розмови з босом, ви дозволяєте емоціям взяти верх над вами. Якщо ви представите можливість проведення бесіди, то через 10 хвилин ви так само будете нервувати, а через 10 місяців – чи будете ви раді, що зважилися на цю розмову? Полегшено зітхнете? Або будете відчувати гордість?

А що, якщо ви хочете заохотити роботу відмінного співробітника і збираєтеся запропонувати йому підвищення: чи будете ви сумніватися в правильності свого рішення через 10 хвилин, чи будете ви шкодувати про скоєне через 10 місяців (раптом інші співробітники відчують себе обділеними), і чи буде це підвищення мати будь-яке значення для вашого бізнесу через 10 років?

Як бачите, короткострокові емоції не завжди приносять шкоду. Правило 10/10/10 передбачає, що розгляд емоцій в тривалій перспективі – не є єдино вірним. Воно лише доводить, що пережиті вами короткострокові почуття не можуть бути головними при прийнятті вами важливих і відповідальних рішень.

Переглядів (1768 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close