#
понеділок вівторок середа четвер п’ятниця субота неділя

Як платити менше за комунальні послуги?

Зростання комунальних платежів робить ще більш актуальним питання економії води, світла та газу. Експерти стверджують, що заощадити на комуналці реально, потрібно тільки знати прості правила і намагатися їх втілювати в життя, – йдеться на news.dtkt.ua.

491

Бюджет води

У першу чергу встановіть лічильники на воду. Вони контролюватимуть витрату, а ви не будете переплачувати за невикористаний обсяг. Полагодьте крани, бо навіть краплі можуть “накапати” на кругленьку суму.

Сильний напір з крана вам не потрібен, щоб, скажімо, сполоснути руки або вимити яблуко. Витрата тут може знизитися в кілька разів.

Також навчіться приймати душ замість ванни – це набагато економніше, та й для здоров’я корисно. Тільки на одне чищення зубів втрачається 4 літри води, а для такої процедури цілком вистачило б і склянки. Так за місяць сім’я з трьох осіб зможе заощадити більше 700 літрів.

Якщо у вас є посудомийна машина, то вона не тільки зекономить ваш час, а й воду. При відсутності такої техніки можна використовувати спосіб миття посуду “по-англійськи”. В одну раковину або миску набирається вода, в ній миється весь посуд, а в іншій – полощеться. Витрата води складе близько 10 літрів, тоді як на миття тільки однієї тарілки під проточною водою витрачається 5 літрів.

Електричні хитрощі

Квартира практично кожної людини – це міні-склад різної техніки. Комп’ютер, пральна машина, телевізор, плита, холодильник, а взимку ще додається обігрівач і мало не цілодобово включене у всій квартирі світло. Тому не дивно, що плата за електроенергію серйозно б’є по вашому гаманцю.

Для того щоб заощадити, по-перше, замінити всі звичайні лампочки на енергозберігаючі. Це економить близько 75% електроенергії, крім цього вони служать в 5-8 разів довше звичайних ламп розжарювання.

Якщо ви користуєтеся посудомийною або пральною машинами, то завантажуйте їх максимально. Не повністю завантажена пральна машина – це перевитрата електроенергії на 10-15%. Також неправильна програма прання – це перевитрата електроенергії до 30%. Тому вдумливо вибирайте режими – у багатьох моделях можна просто “освіжити” не дуже брудні речі – всього п’ятнадцять хвилин роботи машинки.

У той же час добре економити можна і на кухонній побутовій техніці. Холодильник краще поставити подалі від плити й батареї – інакше він буде “їсти” на 20-30% більше електрики. Ну і пам’ятайте: чим в холодильнику температура нижча, тим більше він споживає енергії. Не дивіться на можливий максимум. Пам’ятайте, для морозилки досить мінус вісімнадцяти градусів, а для звичайних продуктів – плюс семи.

Вибираючи велику побутову техніку, звертайте увагу на клас енергоспоживання. Вам потрібен той, який позначений літерою “А”, бажано з одним або двома плюсами. Це найекономніші варіанти. Якщо прилад позначений літерою “G”, значить, йому потрібно багато енергії і вам він не підходить.

Вимикайте за собою світло. При розумній економії можна зберегти 20-25% електроенергії. Також не включай центральне освітлення без зайвої потреби.

Заощаджуємо тепло

Ще одна серйозна стаття витрат – опалення. Його можуть нараховувати по-різному: або дробити на невеликі суми весь календарний рік, або запропонувати платити за фактом за те, що спожили. У такому випадку різниця між “літніми” і “зимовими” квитанціями може скласти кілька сотень гривень. Але часто ми переплачуємо за те, що, по суті, опалюємо вулицю.

Фахівці пропонують кілька способів для того, щоб зберегти тепло і менше платити. Насамперед, встановити за батареєю металеву пластинку або пластинку з алюмінієвою фольгою. Відбиваючись від неї, тепло, яке раніше гріло стіну, піде в квартиру. Пофарбуйте батареї в темний колір, тоді вони будуть випромінювати на 8% тепла більше, ніж білі.

Також можна утеплити під’їзд чи фасад будинку, адже зовнішнє утеплення дає економію тепла мінімум в 30%. Це й поліпшить звукоізоляцію і вирішить проблему цвілі і грибка на вологих стінах.

Встановіть двокамерні металопластикові вікна. Оптимальна відстань між стеклами в склопакеті –12 мм. Це дозволяє заощадити близько 50% тепла в приміщенні. Якщо коштів на встановлення таких вікон у вас немає, утепліть восени вікна, балконні двері та вхідні двері. Приклейте на стекла спеціальну плівку, що перешкоджає проникненню холоду. Так ви істотно зменшите втрати тепла в будинку.

Закрийте усі щілини між підлогою, стінами та стелею. Близько 40% тепла, що надходить в приміщення, втрачається взимку через вікна. Елементарні заходи щодо теплоізоляції допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5 ° C.

Не тримайте кватирку постійно відкритою. Провітрюйте приміщення інтенсивно, але недовго.

Бережімо газ

Для початку подбайте про лічильники, оскільки за лічильником завжди вигідніше платити, ніж за середніми показниками. Більш того, використовуйте потужність пальника на такому рівні, який необхідний для приготування конкретної страви. Відразу після того, як вода закипіла, зменшіть вогонь в кілька разів.

Також не дозволяйте вогню “обтікати” посуд з боків, оскільки найвища температура знаходиться на кінчиках полум’я. Вогонь повинен бути чітко по центру. Так ви заощадите час на приготування і гроші, які доведеться платити за використаний газ.

Якщо ви живете в приватному будинку і обігріваєте його газом, подбайте про хороше утепленні стін і горища. Також можна розглянути альтернативні варіанти опалення будинку, замість використання дорогого газу. Якщо ви будете користуватися запропонованими порадами, то газові платежі скоротяться до 20%, а в приватному будинку економія може бути ще більше.

Важливо знати

Сплачуючи “комуналку” через відділення банків, банкомати або на пошті, ви витрачаєте зайві гроші – комісію за надання послуги – від 0,5 до 2% від суми платежу. Уникнути цього можна, якщо у вас є рахунок в банку і ви підключені до інтернет-банкінгу. Тоді в онлайні можна оплатити квитанцію без комісії.

Якщо ви практично не користуєтеся міським телефоном, то немає сенсу оплачувати безлімітний тариф. Перейдіть на погодинну оплату. А дзвонити часто вигідніше мобільним або через той же Інтернет – по “скайпу” вийде дешевше.

Переглядів (1441 Views)
Комментарии для сайта Cackle
Спільний проект

Контакти

Свої питання та пропозиції Ви можете надсилати на нашу поштову адресою info@dobremisto.com
Телефон: +38 (067) 788 788 4

При частковому, або повному копіюванні інформації посилання на сайт dobremisto.com є обов'язковим

misto
Close